Dacă este să fii o persoană cu mai puțin curaj, nu inseamnă că lumea ta s-a şfârşit. Exercițiul autocorectării zilnice este foarte important. Eu imi zic acest lucru aproape zilnic, nu întotdeauna reuşesc, totuşi,să mă conving singură. Este necesară prezența unei a doua pesoane care să îți încurajeze pofta de viața, de emancipare, de reuşite. Punând cap la cap idei, crezând cu adevărat în forțele tale, poți să îți înfrângi acea timiditate, care te-a marcat de mic copil. 

Critica este constructiva, dar, in aceeaşi masură, poate să şi distrugă un ideal, dacă nu este punctuală, corectă, menită în a corecta şi nu a contraataca.Sfaturile celor din jurul tău sau chiar mai departe de tine pot dauna unui om cu duhul blândeții, a rezervării în sine şi pentru sine, dacă acestea nu vin în întâmpinarea nevoilor reale ale aceluia. E bine să căutăm întâi să descoperim şi să întelegem dacă firea omului de lângă noi, care are nevoie acerbă de apropiere şi ajutor, este una puternică, gata să accepte orice ori dacă e o făptură delicată, dar dornică de a se elibera de frustrările cumulate în timp sau una, pur şi simplu, plăpândă de-a dreptul. Abia apoi să emitem, sub o formă sau alta, critici diverse. 

Autocritica e cea mai bună în acest sens. Ea, critica de sine, ajută dacă ne cunoaştem adevărata personalitate, dorințele, idealul şi, mai cu seamă, maniera în care percepem viața şi cum vrem să o si trăim. Ne impunem,astfel, niste ținte de atins sau niste bariere(până acolo pot), încercăm autodepăşirea prin modalități blânde de încercare sau prin sforțare continuă. Atât cât putem duce. Dar totul trebuie să vină de la sine, să fie natural, nu emfatic, doar din dorința de a ne putea integra „grupului” țintă.

Curajul mai vine şi din adâncul sufletului, chiar dacă, îmbrăcați în ruşinea firească, ne dorim cu adevărat să reuşim şi să ne facem văzuți şi percepuți de societatea-mamă. Trebuie să ne gândim dacă vrem să fim nişte învingători în viața noastră sau să fim liniari, aşa cum „o da Domnul!”.

Vă îndemn, aşadar, la autocunoaştere, autodepăşire şi autocritică.

Toate bune!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s