​De când sunt mamă mă lupt cu mine-însămi să devin un om mai bun, mai instruit, un om care să ştie să îşi organizeze viața, luând frâiele în propriile mâini, creând, astfel, un viitor sigur pentru copiii săi. Siguranța lor stă în mâinile noastre. Toate eforturile depuse încă de la naştere sunt eforturi făcute de nişte părinți extrem de mândri, care se simt împliniți şi, totodată, datori să îşi crească puiuții cât mai frumos posibil.

Pe zi ce trece, odată cu creşterea copiilor, cresc şi responsabilitățile noastre. Nu e suficient să le creăm doar condiții de trai, atât de necesare de altfel, ci să le oferim posibilități diverse de dezvoltare armonioasă. Fericirea lor înseamnă şi fericirea noastră, căci alături de ei, toată viața va fi una dezvoltată prin iubire, dăruire totală, respect şi echilibru.

E greu, de cele mai multe ori, să îmi gestionez corect emoțiile şi sentimentele,  să ştiu exact cum să procedez pentru a-i educa cât mai frumos, într-un spirit al pozitivismului şi al fericirii şi iubirii de necondiționat. E greu, pentru că sunt un om cu calități şi defecte deopotrivă, cu momente în care mă simt cea mai frumoasă, împlinită şi iubită mămică şi momente mai puțin bune, în care disperarea şi deznădejdea mă cuprind, oricât de puternică m-aş considera. 

Am învățat în timp, încă de la naşterea celui de-al doilea copil, că fericirea puiului de om nu trebuie să semene cu fericirea altui puiuț, iar dezvoltarea lui nu trebuie să fie în oglindă cu a altuia. Ei ştiu mai bine cât să mănânce pentru a se simți sătui, de exemplu, sau cât de repede să învețe să vorbească, căci au abilitatea de a se exprima nonverbal, mai bine decât ar putea să o spună în cuvinte. O mamă își întelege copilul imediat şi întotdeauna va fi acolo, alături de el, pentru a-i sprijini necesitățile, atât cele fiziologice, cât şi cele ale dezvoltării cognitive, motorii sau chiar psihice şi morale.

De când cu fata cea mare care e la grădiniță, am înțeles că un copil nu trebuie să fie oglinda eului nostru, oricât de mult ne-am dori să ni se împlinească vise din copilărie, vise pe care noi nu ni le puteam îndeplini atunci. Fiica mea îşi va alege singură, în timp, fericirea şi viitorul, eu ca mamă fiind datoare doar să o sprijin în alegerile făcute şi să îi fiu un suport moral şi, evident, financiar pentru ca acestea să se poată înfăptui treptat, după dorințele ei. Copilăria nu trebuie să fie curmată brusc datorită activităților educative, care îşi au şi ele cursul lor firesc, ci trebuie potențată prin alegeri potrivite vârstei, prin joc şi joacă. De aceea, toate opționalele pe care le face la „grădi” sunt alegeri ale copilului, în funcție şi de materialul didactic şi de personalul aferent actului de învățare pus la dispoziție de gradiniță. Alte activități extraşcolare, precum baletul şi muzica, sunt tot alegeri care pun în evidență abilitățile ei, de la această vârstă, alegeri, din nou, proprii, evident.

Cu cât copilul cel mare se dezvoltă frumos şi este fericit, este liber să îşi construiască viitorul prin trăirile de moment, pe atât de sănatoasă este şi dezvolatarea celui de-al doilea. 

Juniorul nostru este un împătimit de jocul şi fericirea surioarei lui, îi place mult să o privească şi să o imite, să îi fie mereu aproape, pentru că o iubeşte enorm. Iar ea, sora cea mare, se simte foarte mândră că frațiorul ei este „frumos, mic şi dulce”, deşi se mai supără, câteodată, dacă îi ia jucăriile sau posibilitatea de a sta mereu în brațele mămicii.

Copiii sunt ființe cu trăiri aparte, pline de inocență, sinceritate,  frumos şi multă joacă, activitatea lor preferată. Să nu le furăm copilăria, impunându-le lucruri neconforme cu vârsta sau cu cerințe care depăşesc propriile lor dorințe sau nevoi. Să învățăm să ne jucăm şi noi, să fim părtaşi la cele mai mici bucurii ale lor şi întotdeauna mândri de alegerile făcute de aceştia, fiindcă ele vor fi cele care le vor defini pe mai departe viitorul.

Bucurați-vă din plin de viață, alături de cei mici!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s