​(În contextul unui dezastru, se cer mereu lămuriri…la ce mai ajuta?)

Daca s-ar cunoaste adevarata poveste din spatele sarbatorii de Halloween, cred ca nu s-ar mai emite atatea ineptii de diversi oameni, fie ei popi sau oameni simpli. Nu e o sarbatoare romaneasca. Indeed! Dar nu tot noi vrem diversitate, interculturalism,  evolutie prin revolutie?  Ce demonizare vedeti intr-un schelet? Ce demonizare vedeti intr-o vrajitoare calare pe matura, in paianjeni sau lilieci? De ce e asa sinistru un felinar sculptat in bostani? Nu sunt ei aducatori de lumina? Credinta inseamna infricosare de intuneric sau depasirea ei prin cunoastere si acceptare? 

   Nu devin demoni copiii care imbraca costume si poarta masti, ci alunga demonii cu lumina sufletului lor pur si cu ajutorul bostanilor luminosi. Exista spirite bune si spirite rele, nu? Vrajitoare bune si vrajitoare rele, feti frumosi si zmei, balauri, ghionoaie… folclor romanesc, asa e? Nu irlandez…

Demonificarea, la noi in tara, presupune ascultarea muzicii rock? Upss, de ce oare mi-a placut de mica? De ce am ascultat muzica rock si apoi m-am dus la Biserica plina de evlavie sa ascult Sfanta liturghie si sa ma impartasesc?

   Ce are a face construirea de biserici cu construirea de autostrazi, spitale sau scoli? Nu oare totul pleaca de la Biserica?  E vina preotilor ca s-a murit in cluburi nesecurizate? Aaa, sau trebuiau sa fie sfintite intai ca sa nu se mai intample nenorocirea. Biserica nu sfideaza, nu judeca, nu violenteaza trupeste, cu atat mai mult spiritual. Biserica e istorie, e arhitectura, e cunoastere. Nu preotul construieste, ci dirijeaza spre construire, spre organizare, spre ordine, spre curatenie. Ne punem popii sa faca spitale? Ooo, ar fi ceva, fiindca ar dainui cladirile lor precum secularele biserici construite de domnitori destoinici. Preotii sunt oameni ca noi toti. Perceptiile noastre sunt totusi diferite de la om la om, inclusiv de la preot la preot. Mintile noastre sunt stralucite sau nu, sufletele noastre sunt curate sau nu, inimile noastre sunt mari si pline de iubire sau incuiate si nemiloase. 

   Ne miram ca nu au mers preoti sa faca slujbe la altarul de lumanari. Bun, dar de unde stim ca ei nu au mers acolo sub forma civila, fara camere de filmat si poate au dat si o mana de ajutor ranitilor? Trebuia sa vina Preafericitul sa mai faca un pic de valva si sa stranga si mai multe camere de luat vederi? Ar fi fost asa mai putine decese, mai putini raniti? Fiecare isi face meseria la locul sau de munca. Medicii au fost pe baricade, si-au facut exemplar munca si au ajutat oamenii prin menirea si specializarea lor. Preotii s-au rugat in biserici, acasa sau in spitale. 

   Oamenii au fost eroi! Oameni care nu sunt nici medici, nici preoti, ci oameni simpli, cu sau fara carte; ingineri, arhitecti, muzicieni sau oameni de serviciu. Dezastru e acelasi pentru toti indiferent de menire, de meserie, de minte sau suflet. Dezastru survine inopinant si de cele mai multe ori dirijat. E in grija fiecaruia dintre noi sa il facem nedirijabil si sa prevenim, indiferent de stilul de muzica ascultat sau de credinta. Tine de noi sa facem alegeri asa cum tine de noi sa constientizam si sa ne facem o viata mai sigura si mai frumoasa, asa cum ne place si cum ne dorim.

3 nov. 2015

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s